Visualisatie van de ontwikkeling van online netwerken (SIDN Fonds)

DUiDT is door het SIDN Fonds geselecteerd voor het maken van een model en online demo om de ontwikkeling van online netwerken in de tijd te visualiseren

In toenemende mate vindt het maatschappelijk debat rondom maatschappelijke issues plaats op uiteenlopende sociale media platforms. Deze platforms zijn met gerichte zoektermen te analyseren. Je krijgt dan bijvoorbeeld goed zicht op de dominante argumenten, de belangrijkste spelers alsook hun onderlinge relaties (netwerk). Veel lastiger is het om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van online netwerken in de tijd. Het is bekend dat alle netwerken veranderen, o.a. als gevolg van bepaalde nieuwsfeiten. Dat verdiepte ‘historische’ begrip van online netwerken kan van belang zijn voor bijvoorbeeld het bepalen en monitoren van het effect van beleidsinterventies.

In dit project ontwikkelen een model en online demo waarmee we verkennen welke mogelijkheden er zijn om de ontwikkeling van online netwerken te visualiseren. De aandacht gaat daarbij uit naar Twitter. Inhoudelijk richten we ons op het netwerk rondom jihadisme en radicalisering.

DUiDT (Arnout Ponsioen) werkt in dit project samen met Zumo Media (Gijs van Beek)

Eerder dit jaar schreef DUiDT een artikel over netwerkvisualisaties in iBestuur. In het nieuwe boek van David Kok (ed.) over sociale media en gemeenten is een uitgebreider hoofdstuk over dit onderwerp opgenomen. Zijn boek verschijnt medio september 2015.